starnieuws

Suriname met twee teams op 41ste Schaakolympiade

08 May 2014, 05:00
De selecties die Suriname zullen vertegenwoordigen tijdens de 41e Schaakolympiade in Tromso, Noorwegen zijn reeds bekend. Aan deze olympiade zullen een heren en een damesteam van Suriname meedoen. De Schaakolympiade is het grootste schaakevenement in de wereld en wordt om de twee jaar gehouden.

De schaakteams bestaan elk uit vijf spelers. De spelers zijn geselecteerd op basis van Grand-Prix punten welke ze tijdens de nationale kampioenschappen van 2013 en 2014 konden vergaren.
Het herenteam dat Suriname zal vertegenwoordigen wordt gevormd door:
1. CM Romario Sanches (CSV)
2. FM Roger Matoewi (SV Caissa’83)
3. FM Dewperkash Gajadin (SV Rukhmania)
4. Viresh Giasi (SV Rukhmania)
5. CM Suradj Hanoeman (SV Rukhmania)

Het damesteam wordt gevormd door:
1. WCM Reyna Frijde (SV Het Jonge Paard)
2. WCM Tesora Ooft (SV Het Jonge Paard)
3. WCM Rosangela Dos Ramos (SV Het Jonge Paard)
4. Gelique Romalho (CSV)
5. WCM Renusha Gajadin (SV Rukhmania)

Bij de damesselectie zal Gelique Romalho haar debuut maken. Suradj Hanoeman en dameskampioen Reyna Frijde zijn na een schaakolympiade afwezigheid wederom terug in de selectie.

Tijdens de vorige editie hadden er 159 landen deelgenomen in Istanbul, Turkije. Dit jaar zal het evenement worden gehouden van 1 tot en met 13 augustus.

De ervaringen die de schakers op zo een wereldevenement opdoen is bijzonder groot vanwege de gelegenheid om tegen internationale meesters en grootmeesters uit te komen. In het verleden zijn er tijdens de olympiades bijzondere prestaties geleverd door de Surinaamse schakers. De beste prestaties zijn afkomstig van Dewperkash Gajadin. Het is hem gelukt om in 1984 een bronzen medaille te winnen op de Schaakolympiade te Thessaloniki, Griekenland en ook behaalde hij in 2010 tijdens de Schaakolympiade te Khanty-Mansiysk, Rusland als eerste Surinamer de titel: Fidemeester. Roger Matoewi heeft tijdens de laatste olympiade zijn Fidemeester titel behaald, meldt de Surinaamse Schaakbond.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March