starnieuws

Digitale televisie, een pret of last?

07 May 2014, 20:00
Zoals bekend wordt in Suriname binnenkort een overstap gemaakt van analoog naar digitale televisie. Dit nieuws is met veel lof naar voren gebracht en is ook vol enthousiasme ontvangen door het volk van Suriname.

Volgens de laatste berichten is het al bekend dat de komende twee maanden de pilot projecten starten met twee providers.

Toch zijn er enkele zorgpunten :
• Gaan de kosten gemaakt door de televisiekanalen toch worden vergoed door de overheid;
• Wat geeft de garantie dat het zal lukken in Suriname gelet op onze populatie;
• Hoe zullen de uitzendingen plaatsvinden? Via ether (als de huidige tv kanalen) of via internet;
• Als het via internet is, hoe zullen de mensen die geen internetaansluiting hebben televisie ontvangen? Want zoals we al weten is onze Nationale Internet provider niet in staat iedereen van internet te voorzien.
• Het is bedoeld om de mensen in het binnenland niet af te sluiten van tv kijken, maar zullen de mensen daar wel maandelijks betalen? (ze betalen niet eens voor stroom).
• Invoeren van dit systeem betekent ook veel meer eigen programma’s door de televisiekanalen. Hoe zit het dan met de auteursrechten zaak? Is er of wordt er afgestemd met hen?
• Wat geeft de garantie dat Surinaamse tv kanalen niet in problemen zullen komen bij internationale auteursrechten bureaus voor het uitzenden van buitenlandse programma’s?

De invoering van dit systeem betekent dat Suriname het internationaal niveau begint over te nemen van de Informatica en Technologie wereld, maar aan de andere kant betekent het ook dat de vaste maandelijkse lasten van de Surinaamse samenleving groter worden; immers er zal betaald moeten worden voor het televisiekijken.


Sandeep Oemraw

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April