starnieuws

Proef met zoete maïs levert heel goede resultaten

04 May 2014, 12:30

Minister Soeresh Algoe en zijn regio-coördinator wegen de geoogste kolven zoete maïs.
Na vijf proeven blijkt de ‘Eldorado S1 East West’ zeer geschikt voor Suriname. Het gaat om een maïsvariëteit die heel goed gedijt in het land. Op het terrein van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is deze variëteit op een plantafstand van 60 bij 30 centimeter geteeld.

Het resultaat liegt er niet om, zegt een zeer tevreden LVV-minister Soeresh Algoe aan Starnieuws. Per kolf is een gewicht van 300 gram gewogen. Elke kolf bestaat uit 17 rijen met elk 40 korrels, dus per kolf zijn dat er minstens 680 korrels, somt de bewindsman enthousiast op. “In Suriname leeft het idee dat wij geen zoete maïs kunnen telen. Dus importeren wij de dure maïs.”

Er zijn op het stukje terrein van LVV zo’n 1.200 maïskolven geoogst. Van zaad, water, meststoffen tot en met arbeid komen de totale kosten op SRD 500,-. De productiekosten per kolf bedragen nog geen SRD 0,42. “En dan importeren wij dezelfde maïs en betalen er SRD 3 tot SRD 4 per stuk,” stelt minister Algoe. Hij vertelt dat in het verleden er geen goede variëteiten waren voor de weersomstandigheden in Suriname. “Maar de technologie is ver en heeft variëteiten ontwikkeld die ook in ons land kunnen bloeien en produceren, met zelfs heel goede resultaten.”

De zoete maïs heeft een groeiperiode van 84 dagen, dat houdt dus in dat het in de regentijd wordt gezaaid en in de droge tijd moet worden afgeoogst. Deze variëteit is goed voor twee oogsten per jaar. Het probleem in Suriname bij het telen van maïs is de bemesting, legt minister Algoe uit. “Veelal denken de landbouwers dat deze plant geen bemesting nodig heeft. Niets is minder waar.” De informatie over het telen van zoete maïs wordt opgenomen in de landelijke trainingen die het ministerie geeft.

Minister Algoe is vast van plan landelijk diversificatie van landbouwgewassen te stimuleren. Hij wijst erop dat 93% van de zoete maïs die in ons land wordt geconsumeerd, wordt geïmporteerd. “Daar moeten wij vanaf. We zijn in staat in de volledige behoefte te voorzien.” Nog een voordeel van de zoete maïs is dat het makkelijk te conserveren is, “en kunnen we gedurende het heel jaar zoete maïs hebben.”

Advertentie