starnieuws

Suriname riskeert op zwarte lijst te komen van CFATF

03 May 2014, 00:00
Suriname dreigt op de zwarte lijst te komen van landen die hun wetgeving niet hebben aangepast aan regionale en internationale standaarden, om het witwassen van gelden en de financiering van terrorisme tegen te gaan. De Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) heeft in oktober 2013 Suriname een waarschuwing gegeven dat haast moet worden gemaakt met de aanpassing van de wetten ‘Wet Toezicht Kapitaalmarkt' en de 'Sanctiewet’.

Buurland Guyana dat zich ook niet heeft gehouden aan de waarschuwing van de CFATF is intussen op de zwarte lijst geplaatst. De consequentie van het op de zwarte ijst komen te staan, is dat het totale betalingsverkeer van het land wordt ontwricht. Deze kwestie werd vrijdag aan de orde gesteld door parlementariër Arthur Tjin A Tsoi, (Nieuw Front/NPS) toen hij bij wijze van interruptie aandacht vroeg voor zaken waaraan de regering nu dringend prioriteit moet geven. Hij wijst er op dat Suriname al langer dan vier jaar worstelt met de door de CFATF voorgestelde aanpassingen in de wet op het gebied van Anti Money Laundering (AML) en Counter Terrorist Finance (CTF). Suriname moet uiterlijk mei voldoen aan de verplichting zijn wetgeving aan te passen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zegt op de hoogte te zijn van de dringende noodzaak in deze kwestie. Na de aanschrijving van de CFATF, heeft zij meteen de regering gevraagd dat die haar huiswerk in orde maakt. “Maar de wetten hebben het parlement nog niet bereikt”, zei Simons . Tjin A Tsoi, en ook andere parlementariërs van de oppositie, zijn van mening dat de begrotingsbehandeling desnoods wordt opgeschort en ruimte wordt gemaakt om deze wetten aan te passen. Simons zegt dit te begrijpen en er mee eens te zijn, maar dat de aangepaste wetten eerst via de regering het parlement moeten bereiken.

“We hebben gezien hoe de public statement voor buurland Guyana er uit ziet, daar moeten we voor waken”. Hij legt uit dat op de black list komen te staan enorm veel ongemakken met zich meebrengt. De parlementariër die ook zakenman is, zegt geen betalingen te kunnen krijgen vanuit Guyana; alle financiële transacties worden geblokkeerd. Het verbaast hem waarom er vanuit de regering geen actie wordt ondernomen. “Het water staat ons nu aan de lippen. De advocaat generaal die ons land vertegenwoordigt bij CFATF, de ministers van Financiën en Justitie & Politie, de Governor van de Centrale Bank van Suriname en de voorzitter van De Nationale Assemblee zijn allen geïnformeerd over deze situatie”, zegt Tjin A Tsoi.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March