starnieuws

Monorath levert ongezouten kritiek op beleid universiteit

03 May 2014, 02:00

Assembleelid Harish Monorath
Assembleelid Harish Monorath (Nieuw Suriname) heeft geen spaan heel gelaten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij stelde indringende vragen aan minister Ashwin Adhin over het reilen en zeilen binnen de hoogste onderwijsinstelling van het land. Hij vindt het absoluut niet kunnen dat de universiteit nog niet is geaccrediteerd. Het assembleelid heeft tijdens de begrotingsbehandeling vrijdag aangevoerd dat jongeren het kind van de rekening zijn geworden van het falend beleid op de universiteit.

Monorath vindt dat er duidelijke antwoorden moeten komen. Hij heeft de mooie, maar nietszeggende woorden over de universiteit al vier begrotingsbehandelingen moeten lezen, maar de concrete stappen blijven uit. Het assembleelid, dat ook afgestudeerd is op de universiteit, merkt op dat het om een dood geboren kind gaat. Enkele coalitieleden hebben bij een interruptie gezegd dat de onderwijsinstelling juist een doorstart maakt. Er moet gekeken worden om de problemen op te lossen.

Diverse assembleeleden delen de bezorgdheid over de universiteit. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vraagt opnieuw naar informatie. Monorath benadrukt dat ook de politiek niet kritisch genoeg is geweest naar de universiteit, waardoor jaar in jaar uit de begroting wordt goedgekeurd, zonder dat zaken goed onderbouwd worden.

Monorath benadrukt dat de universiteit kwaliteit moet leveren en het diploma internationaal erkend moeten worden. Afgestudeerden moeten een zodanige bagage hebben waardoor zij in dienst genomen kunnen worden door multinationals die in Suriname actief zijn. De politicus benadrukt dat Surinamers genoegen moeten nemen met eenvoudige banen, terwijl buitenlanders in topposities belanden. Dit komt, omdat de kwaliteit van de universiteit te wensen overlaat. Hij wil concrete antwoorden hebben over de accreditatie. Indien er geen bevredigende antwoorden komen, zal Monorath tegen de begroting van Onderwijs en Volksontwikkeling stemmen. Hetzelfde geldt voor Sport- en Jeugdzaken.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April