starnieuws

Made in Suriname beurs richt zich op innovatie

02 May 2014, 16:00

Vicepresident Robert Ameerali op bezoek bij Rekemo op de Made in Suriname Beurs. (Foto: Ivo Rosseels)
Op de tweede dag van de Made in Suriname Beurs met als slogan 'buy local, brand global' zal de Suriname Chefs Association een kookdemonstratie geven. De beurs staat vanaf dit jaar nog meer voor innovatieve Surinaamse producten. Er is veel aandacht voor het betalen via de mobiele telefoon, de 3D-printer van FabLab van vicepresident Robert Ameerali en het laptopproject van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Dit jaar zijn er 122 bedrijven aanwezig, een forse toename tegenover vorig jaar in de oude vorm.

Het is de eerste versie van de oude Agro Made in Suriname en ICT-beurs. Vanaf dit jaar moeten de standhouders hun stand een mooi gezicht geven, er werd vanuit de organisatie daarop gelet. Bedrijven in de voedingssector moeten samples aanbieden aan de bezoekers en er zijn nu ook heel wat workshops om de bezoekers aangenaam bezig te houden. Een voorbeeld is het zelf maken van een 3D-scan van een voorwerp en in 3 dimensies ook uit te laten 'printen' met de 3D-printer van Fab Lab.

Studenten van UNASAT (University of Applied Science and Technology), verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname brachten hun eigen technologische project naar de Made in Suriname beurs. Het gaat om de automatische eierenbroedmachine (waarvoor ze zelf de software hebben geschreven), de automatische parking, een infinity mirror (een spiegel die de illusie van eindeloos repetitieve beelden kan weergeven) en een automatische waterregulator voor het aquarium en de plantjes. Zo vertelt Jennifer Veldbloem, eerstejaarsstudent van UNASAT.

Minister van Handel en Industrie, Don Tosendjojo, zegt in gesprek met Starnieuws dat hij "bijzonder verrast met de producten die op de beurs gepresenteerd worden". Hij haalt het voorbeeld aan van een zoete Surinaamse wijn, waarvan hij een shot aangeboden kreeg. Hij wil de mensen aanmoedigen om ook naar de Mede in Suriname Beurs te komen. "We hebben altijd een negatief beeld over onze eigen producten, ze zullen versteld staan van staan dat deze mooie producten in Suriname worden gemaakt." De beurs duurt tot en met 4 mei.

Ivo Rosseels

Advertentie

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April