starnieuws

Jessurun: Clad noemt beleid 'oncontroleerbaar en corruptief'

29 Apr 2014, 03:00

Assembleelid Winston Jessurun
Oppositie parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) concludeert uit het rapport van de Centrale Land Accountantsdienst (Clad) dat het beleid van de regering als 'onvoorspelbaar en corruptief', is geclassificeerd. Jessurun verwees naar het in augustus uitgebracht Clad-verslag over het begrotingsjaar 2013. Omdat hij maandag bij de begrotingsbehandeling het rapport naar eigen inzichten verwoordde, riep dat felle tegenstand op bij de coalitie.

Rashied Doekhie en André Misiekaba, beiden van de Mega Combinatie/NDP, vinden dat Jessurun hiermee een vertekend beeld geeft van zaken en de gemeenschap misleidt. De coalitie eiste dat het document als onderliggend stuk bij de behandeling wordt meegenomen wanneer Jessurun over het rapport praat. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg Jessurun dan ook duidelijk aan te geven wanneer hij wel en niet uit het rapport citeert. “Ik kan mij niet voorstellen dat dit in het rapport staat geschreven. Deze zinsconstructies kunnen onmogelijk in het rapport staan”, zei Doekhie. Ook het lid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) leverde kritiek op Jessurun en wees hem er op dat het niet mogelijk zou zijn nu over een Clad-rapport te praten wanneer deze regering er niet voor had gezorgd dat er is geïnvesteerd in het overheidsinstituut. Dit kan niet gezegd worden van de vorige Nieuw Front regering.

Jessurun die duidelijk maakte dat hij niet uit het rapport citeerde, zei dat de Clad, in het rapport aangeeft dat de regering moeilijk te controleren is en geen verantwoording aflegt over staatsfinanciën. In zijn kritiek somde de parlementariër tal van beleidsvoornemens op van de regering die niets hebben opgeleverd en het beleid zou hebben gefaald. Hij noemde onder andere het uithollen van de ministeries door de presidentiële commissies, het uitgavenbeleid van de regering die niet meer te controleren is, onduidelijke begrotingsposten en de manier waarop de regering gemeend heeft te willen bezuinigen op babyvoeding voor een bedrag van SRD 4 miljoen, terwijl er andere posten zijn zoals bij het kabinet van de president waar eigenlijk op bezuinigd had moeten worden.

Verkeerde beleidsbeslissingen
De DA91-voorman noemde ook de vele verkeerde beleidsbeslissingen die de regering de afgelopen vier jaar heeft genomen. Zo sprak hij over het in het leven roepen van een minthouse voor de mijnbouwsector via een buitenlandse maatschappij die door Londen niet erkend is en dus niet echt controle zou kunnen uitoefenen op de mijnbouwbedrijven die dat wel als voorwaarde stellen. De plannen van de regering met het overgenomen cassavebedrijf, dat volgens Jessurun veel vragen oproepen, zoals waar de gelden die in het bedrijf zijn gestopt naar toe zijn gegaan, hebben gezorgd voor felle debatten tussen de oppositie en de coalitie.

De coalitie die het beleid verdedigde is van mening dat de regering in tegendeel er in is geslaagd de economie enigszins te diversifiëren. De kritiek van de oppositie verwoordt door Jessurun, werd getypeerd als jaloezie omdat de vorige regering volgens hen nooit in staat is geweest een productiebedrijf op te zetten. Jessurun leverde ook kritiek op de intrekking van de ontwerpwet Spaar- en Stabiliteitsfonds door president Desi Bouterse. Het assembleelid zei dat de regering de agrarische sector compleet links heeft laten liggen. Met name de rijstsector heeft het moeten ontgelden onder deze regering, die niet heeft ingesprongen toen de internationale marktprijs daalde. “De padieboeren zullen over een jaar antwoord daarop geven”, zei Jessurun, verwijzend naar de komende verkiezingen, uiterlijk mei 2015.

Wilfred Leeuwin

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April