starnieuws

Suriname gaat van positief naar stabiel

29 Apr 2014, 00:00
Ratingsbureau Standard & Poor’s heeft de vooruitzichten voor Suriname verlaagd van positief naar stabiel. De beoordeling blijft BB-/B. Het bureau had vorig jaar bij zijn beoordeling al gewaarschuwd dat vertraging of stopzetting van hervormingen zouden kunnen leiden tot herziening van de outlook van positief naar stabiel. De herziening is het gevolg van de vertraging van belastinghervormingen en een groter - dan verwacht - begrotingstekort in 2013.

Ratingbureaus houden over het algemeen sovereign ratings een jaar op positief. Het kan dan worden verhoogd of worden teruggebracht naar stabiel als bepaalde punten in het overheidsbeleid niet verbeteren. In zijn motivering voor de herziening zegt het bureau dat De Nationale Assemblee de uitvoering van het door de regering voorgestelde Stabiliteitsfonds, kon uitstellen tot na de parlementaire verkiezingen van mei 2015. Bovendien, zegt Standard & Poor’s, heeft Suriname een geschiedenis van een zwak fiscaal beleid. Het begrotingstekort is 4% van het Bruto Binnenlands Product. Het bureau had een begrotingstekort van 1,5% van het BBP verwacht in 2013. De overheidsschuld is daardoor gestegen van 16% van het BBP naar 23%. Het begrotingstekort is mede gefinancierd door overschotten van de Centrale Bank van Suriname, zegt Standard & Poor’s in zijn jongste beoordeling over de Surinaamse economie.

Hij wijst erop dat de overheidsfinanciën opnieuw onder druk kunnen komen te staan als de verkiezingen naderen. De groeivooruitzichten van het land zullen aanzienlijk worden beïnvloed door een voorgestelde investering van US$ 1,2 miljard (meer dan 20% van het BBP) in een goudmijn gelegen in het Nassau-gebergte, in het Merian-gebied. Newmont zal dit kwartaal besluiten of de bouw van de goudmijn nog doorgaat. Het zit er ook in dat het aanbod van Barrick voor Newmont, het besluit kan uitstellen. Als de joint venture - waarin Suriname de optie heeft om 25% van de aandelen te kopen in de mijn – doorgaat, moet de overheid US$ 200 miljoen tot US$ 250 miljoen lenen bij buitenlandse banken om een deel van haar minderheidsbelang te financieren.

Het ratingsbureau verwacht dat de investering in de goudmijn te Merian, het BBP kan optrekken met meer dan 3% bij de ramingen over 2014. Het project zou tegelijkertijd de afhankelijkheid van winningsindustrieën van de economie vergroten. Goud alleen vertegenwoordigt twee derde van de export en 13% van de overheidsinkomsten. De goudsector is ook een grote bron van informele arbeid. De beoordelingen van Suriname weerspiegelen de beperkingen van zijn kleine, open economie. Van de kwetsbaarheid van de fiscale positie van de overheid, de afhankelijkheid van de prijsschommelingen van grondstofprijzen, van valuta devaluatie als gevolg van het zwakke overheidsbeleid en zijn hoge dollarisering, legt Standard & Poor’s uit.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April