starnieuws

Randjietsingh vuurt vragen af op president over Newmont

28 Apr 2014, 06:00

Assembleelid Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider Nieuw Front)
Assembleelid Radjkoemar Randjietingh (Nieuw Front/VHP) vuurt indringende vragen af op president Desi Bouterse over de goudovereenkomst met de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont. Bij het opzetten van het 'Merian goudproject' zal de regering Suriname voor 35 jaar binden aan de overeenkomst met enorme financiële verplichtingen. Er moet volgens berekeningen van het parlementslid meteen ruim US$ 100 miljoen betaald worden.

In schriftelijke vragen aan de president, stelt Randjietsingh dat bij de besprekingen én bij de behandeling van deze overeenkomst in het parlement er vragen gesteld zijn over de verplichte uitgaven. Er zijn geen antwoorden gegeven door de deskundigen en de regering. "Alle kosten voor exploratie en andere kosten die vanaf 1 april 2004 tot nu toe zijn of worden gemaakt door of vanwege de multinational, worden historische kosten genoemd. Deze historische kosten worden vermenigvuldigd met 1.5 om te komen tot de totale waarde. De initiële inbreng is een deel van deze totale waarde", schrijft het parlementslid.

Newmont geeft aan US$ 300 miljoen geïnvesteerd te hebben in het Merianproject. De totale waarde wordt dus US$ 300 x 1.5= US$ 450. "Dit brengt dus een bijzonder zware last op Suriname - het kan zijn meer dan 100 miljoen US dollars - die meteen moeten worden betaald aan Newmont", stelt Randjietsingh. Hij wenst duidelijkheid en verantwoording over deze verplichting.

Antwoord op vragen
Randjietsingh heeft graag antwoord van de president op de volgende vragen:
a. Waarom niet bekend gemaakt wordt, hoeveel de totale Newmont exploratie investeringen zijn volgens schriftelijke opgaven en hoeveel Suriname als initiële inbreng meteen zal moeten betalen?

b. Waarom Suriname is overeengekomen om een deel van exploratiekosten maal 1.5 meteen te betalen; waarom niet gekozen is voor de Staatsolieformule, namelijk betaling van gemaakte kosten uit de winsten?

c. Waarom de exploratiekosten worden vermenigvuldigd met 1.5 voor de berekening van de deelname; dit maakt dat de lasten voor Suriname ook 1.5 maal worden?

d. Of deze Newmont uitgaven getoetst zijn door de Rekenkamer op rechtmatigheid en doelmatigheid?

e. Waarom deze omvangrijke financiële verplichting niet worden getoetst door derde deskundigen?
"Zolang deze vragen onder andere, niet naar tevredenheid zijn beantwoord, blijft dit contract uitstralen een gevoel van ernstige corruptie c.q. benadeling van de belangen van het volk door deze regering", meent Randjietsingh. Hij hoopt dat de president antwoord zal geven op deze vragen.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April