starnieuws

Nieuw Front, PL en BEP bundelen zich voor dr- en rr-zetels

28 Apr 2014, 00:00
Het Nieuw Front zal op het niveau van districts (dr)- en ressortraad (rr) samenwerken met Pertjajah Luhur (PL) en BEP. Starnieuws verneemt dat geen enkele partij in het Nieuw Front hier bezwaar tegen heeft. Hoe de samenwerking voor de zetels van De Nationale Assemblee eruit zal zien, is nog niet duidelijk.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, had eerder aan Starnieuws gezegd dat door het systeem dat gehanteerd wordt, de samenwerking een noodzaak is. De partij of combinatie die in een ressort de meeste stemmen behaalt, krijgt alle zetels toegewezen. Ook al heeft een politieke organisatie 49% van de stemmen in een ressort, worden alle kandidaten van de partij/combinatie die meer dan 50% haalt, voor gekozen verklaard.

In mei 2010 had Somohardjo ook aangedrongen op samenwerking met het Nieuw Front voor de regionale organen, maar dit is mislukt. Vooral de NPS was toen fel gekant tegen de samenwerking met Somohardjo. Hierdoor heeft de Mega Combinatie het overgrote deel van de dr- en rr-zetels kunnen bemachtigen.

Wanneer de president en vicepresident niet met twee derde meerderheid in het parlement gekozen kunnen worden, moet de Verenigde Volks Vergadering het besluit nemen. Het Nieuw Front, de Pertjajah Luhur en de BEP hebben de intentie tot samenwerking afgesproken voor de regionale organen. Binnen het Nieuw Front bekijken de partijen hun posities en moeten de onderhandeling nog plaatsvinden over het aantal plaatsen op de kandidatenlijsten.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March