starnieuws

Abop hijst zich in multiculturele jas

24 Apr 2014, 04:00

De aanhang van Abop in het district Commewijne komt uit alle etnische groepen. (Foto: Ivo Rosseels)
Bij de beëdiging van de nieuwe Abop-minister van Handel en Industrie, Don Tosendjojo, heerste er voor de Congreshal een bijzondere drukte. Overigens bestond zijn groep aanhangers uit een opmerkelijk groot aantal mensen van Javaanse origine. Voor het ministerie van Financiën stonden de vijf bussen van Abop die nodig waren om de sympathisanten te vervoeren. Ronnie Brunswijk geeft toe dat hij inderdaad kernen heeft gevraagd om te komen, maar hij zou de mensen niet hebben gemobiliseerd.

Na afloop van de beëdiging van de nieuwe leden van het kabinet in de Congreshal, was het Onafhankelijkheidsplein het toneel van veel getoeter en stemmige aanvuring van partijleider Brunswijk. Met veel moeite en vertraging bereikte Brunswijk de auto waarmee hij de minister zelf reed naar zijn kantoor. Velen klampten zich aan hem om zo hun lof te betuigen. Zowel Javaanse als marron kreten van vurige hulde, weerklonken op het plein.

Abop heeft op het nippertje een meerderheid kunnen vergaren in Marowijne. Brunswijk zegt: "Javanen stemmen anders dus het is goed Javanen erbij te nemen. Als wij ontwikkeling willen in Marowijne moeten wij samen met de Javanen werken. We proberen de gemeenschap te bewijzen dat als je naar de partij van Brunswijk gaat, je niet alleen mensen ziet die op hem lijken." De partijleider en Abop-parlementariër geeft toe dat dit een strategie van de partij is. Nu is het de bedoeling de rest van de partij bewust te maken dat we in Marowijne samen moeten werken om vooruit te komen. Iedereen is welkom in de partij, het is een Surinaamse partij, zet hij zijn strategie uit. "Ik wil heel Suriname Abop maken."

De lijst met de posten die zijn opengevallen, nadat Pertjajah Luhur (PL) is bedankt uit de coalitie, moet nog binnenkomen, legt Brunswijk uit. Hij wil samen met zijn partij kijken hoe de opengevallen posten ingevuld kunnen worden. Indien dit niet lukt, is hij bereid buiten zijn partij te zoeken. Op de vraag of hij mensen van de PL heeft overgenomen, reageert hij ontwijkend.


Ivo Rosseels

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April