starnieuws

Aanpak cassave-virus begint bij selectie plantmateriaal

21 Apr 2014, 00:00

Op de meeste arealen wordt gebruik gemaakt van besmet plantmateriaal.
Suriname kampt al enkele jaren met een cassave-virus als gevolg waarvan de plant steeds minder tot geen vruchten oplevert. Cubaanse specialisten die nu in het land zijn, hebben bevestigd dat de virus de cassave-teelt in de greep heeft.

Deze deskundigen zullen de Surinaamse landbouwers trainen om goed plantmateriaal te selecteren. “Op de meeste arealen wordt gebruik gemaakt van besmet plantmateriaal,” zegt onderdirecteur Landbouw, Soeresh Algoe aan Starnieuws. Hij legt uit dat de aanplant er prachtig kan uitzien, maar dat het geen vruchten (cassaveknollen) geeft. De virus tast het suikersap van de bladeren aan, waardoor deze het wortelstelsel niet kan bereiken om vruchtontwikkeling te bewerkstelligen.

“De Cubaanse deskundigen gaan ook een genenbank van alle variëteiten opzetten,” vertelt Algoe. De variëteiten worden getoetst op het proefstation Dirkshoop te Saramacca. Tegelijkertijd wordt ook plantmateriaal gemaakt van zoete batat (patat in het Surinaams). Zowel van de cassave als van de zoete batat zijn er verschillende variëteiten. Algoe zegt dat het streven erop gericht is om kwalitatief goed plantmateriaal te maken en verschaffen aan de landbouwers. Door steeds dezelfde cassave-stokken te gebruiken, gaat de kwaliteit van de plant achteruit en wordt zij vatbaarder voor ziekten. "Wil je een goede productie hebben, dan valt en staat alles met kwalitatief goed plantmateriaal," benadrukt Algoe. De training om goed plantmateriaal van cassave te selecteren, begint dinsdag.

Cassave-aanplanten in vooral Afrika worden steeds vaker getroffen door virussen die niet alleen de plant maar ook de knollen aantasten. Afrika is goed voor 52% van de wereldproductie van cassave. Azië levert 30% aan, terwijl Zuid en Latijns-Amerika een bijdrage hebben van 18%. In 2005 was de wereldproductie 203 miljoen ton cassave. Volgens de voedselarm van de Verenigde Naties zal de productie in 2020 zijn gestegen naar 275 miljoen ton.

Cassave (tapioca of maniok) komt oorspronkelijk uit Brazilië. Alle huidige geteelde planten zijn kunstmatig gekweekte rassen.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April