starnieuws

Brunswijk staat vierkant achter besluit Bouterse

15 Apr 2014, 14:50

President Desi Bouterse en ABOP-voorzitter geven blijk van hun goede verstandhouding. (Foto: René Gompers)
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk staat vierkant achter het besluit om de samenwerking met Pertjajah Luhur op te zeggen. Brunswijk zei op een persconferentie vandaag, die door president Desi Bouterse is belegd, dat niet de Mega Combinatie alleen het besluit heeft genomen. Op vragen zei de politicus dat hij tot 25 mei 2015, zoals overeengekomen, deel zal blijven uitmaken van de coalitie.

Bouterse merkte op dat de wetenschappelijke bureaus van A Combinatie en Mega Combinatie langdurig met elkaar hebben gezeten voordat de samenwerking is beklonken. Op basis van een programma zijn partijen met elkaar in zee gegaan. Bouterse liet duidelijk blijken dat er geluisterd wordt naar de mening van het volk. In Bakana Tori had presentator Clifton Limburg (Limbo) mensen aan het woord gelaten over de samenwerking in mei 2015. De meeste bellers zagen een samenwerking met A Combinatie zitten. Bouterse zei dat hier rekening mee gehouden wordt.

Brunswijk haalde aan dat hij zijn woord heeft gegeven. Als er zaken zijn, worden die binnenshuis besproken. Hij illustreerde met voorbeelden dat Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur steeds probeerde te chanteren. Hij had zelfs het vertrouwen opgezegd in minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Zijn fractie was bij de stemming van de begroting uit de zaal gelopen. Nadat vicepresident Robert Ameerali had ingegrepen, kwam de fractie terug in de zaal en stemde voor de begroting.

Pertjajah Luhur verleende volgens Brunswijk vaak geen quorum en weigerde ook een motie van de coalitie te ondersteunen. Brunswijk deelde mee dat ook A Combinatie allang de samenwerking wilde opzeggen, maar de president hield dat tegen. De politicus stelde dat Pertjajah Luhur de fout bij zichzelf moet zoeken. Het niet verlenen van quorum was de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Bouterse zei dat Brunswijk en fractieleider Ricardo Panka hadden gemeld dat ze onderweg zijn, maar Pertjajah Luhur heeft doelbewust de presentielijst niet getekend.

Advertentie