starnieuws

Trinidadiaanse ex-president Arthur Robinson overleden

10 Apr 2014, 06:00

Arthur Robinson (Foto: AP)
Arthur Robinson, voormalig president en premier van Trinidad en Tobago, is overleden. Hij is 87 jaar geworden. Robinson heeft een grote bijdrage geleverd bij de vestiging van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt beschouwd als de grondlegger.

Robinson is als premier (van 1986 tot 1991) gegijzeld en in zijn been geschoten tijdens een mislukte poging tot staatsgreep in 1990. Zijn islamitische ontvoerders hebben hem ook mishandeld, omdat hij de veiligheidstroepen had gesommeerd hen met volle kracht aan te vallen in plaats van terug te krabbelen. Tijdens de couppoging van de weinig bekende radicale moslimgroep ‘Jamaat Al Moeslimien’ zijn 24 mensen omgekomen. Het grootste deel van deze slachtoffers is gevallen tijdens de plunderingen die uitbraken in de Trinidadiaanse hoofdstad Port of Spain.

Arthur Robinson wordt algemeen erkend als iemand uit een generatie van West-Indische intellectuelen die bezig waren de loop van de geschiedenis van de regio te veranderen.

Tragisch verlies
Premier Kamla Persad-Bissessar memoreert Robinson als één van de markante zonen van het land. “Het heengaan van Robinson is een diep en tragisch verlies voor ons land, maar de erfenis die hij achterlaat zal zeker voortleven om de generatie van vandaag en de komende generaties te inspireren,” zegt de premier in een verklaring.

Oppositieleider Keith Rowley stelt dat Robinson resoluut was in zijn rol als leider. “Ik erken zijn eminente bijdrage aan de ontwikkeling van dit land en zal me aansluiten bij de rouw van de natie om zijn verlies,” citeert Trinidad Express Rowley.

ICC
Robinson heeft zijn idee van het ICC voor het eerst geopperd tijdens een toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York in 1989. Hij stelde voor dat het strafhof “de bevoegdheid tot vervolging en bestraffing van personen en entiteiten die zich bezighouden met de grensoverschrijdende illegale handel in verdovende middelen, moest hebben.”

Het ICC is in 2002 opgericht om eenieder die verantwoordelijk is voor de ergste misdaden - genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden – overal gepleegd in de wereld, te vervolgen en te berechten.

Robinson was gedurende zes jaar tot maart 2003 de ceremoniële president van Trinidad en Tobago. Hij werd in 1926 geboren in een dorp in Tobago. Hij bezocht de Oxford Universiteit en was een gevierde advocaat. Robinson kwam voor het eerst in 1958 in de politiek als parlementslid. Hij heeft meegeholpen met de oprichting van de People's National Movement partij die Trinidad en Tobago in 1962 heeft geleid tot de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

Advertentie