starnieuws

Luchtverkeersleiders schorten acties op

09 Apr 2014, 16:20

Lekkages in de werkruimten van de luchtverkeersleiders zorgen voor onhygiënische toestanden.
De acties van de luchtverkeersleiders worden vandaag opgeschort. De luchtverkeersleiders aangesloten bij Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca) hebben sinds 3 april het werk neergelegd uit onvrede dat zaken maar niet in orde komen.

Er is gisteravond een gesprek geweest tussen Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond waar de Satca bij is aangesloten, en de directeur en minister van Transport, Communicatie en Toerisme. Vanavond komen partijen weer bij elkaar om verder te praten.

Snijders zegt aan Starnieuws dat er gisteravond geprobeerd is om te komen tot afspraken. Er is een conceptplan met 30 tot 33 punten samengesteld, waarvan drie tot vier punten nog deze maand of begin mei moeten worden uitgevoerd. Een heet hangijzer is de uitbetaling van de Air Traffic Service toelage aan de luchtverkeersleiders. Training van deze groep werkers is ook noodzakelijk “omdat de technologie voortschrijdt en we die moeten proberen bij te benen.” Ook moet er volgens Snijders gewerkt worden aan het opheffen van het tekort aan luchtverkeersleiders. Een van de opties daarvoor is om assistent luchtverkeersleiders aan te trekken en daarvoor moet ontheffing worden verleend. “Op deze manier zullen we proberen de bezetting weer op niveau te krijgen,” zegt Snijders. Voor wat de trainingen betreft zegt hij dat de trainers hiervoor uit het buitenland moeten worden gehaald, omdat Suriname zelf weinig tot geen trainers op dat niveau heeft. Ook de aankoop van apparatuur staat op het urgent uit te voeren lijstje evenals het opknappen van de werkruimten die in erbarmelijke staat verkeren.

Met de acties van de Satca was de veiligheid van het luchtverkeer te Johan Adolf Pengel Luchthaven, te Nickerie en te Zorg en Hoop niet meer gegarandeerd. De leiding heeft de Luchthavendienst en gepensioneerden ingezet om de diensten te draaien. Eerder heeft Clyde Sabajo, voorzitter van de Satca, aangegeven dat ze al zeven jaar timmeren aan de weg om zaken gedaan te krijgen. Behalve opleidingen, trainingen en toelages, zijn sanitaire problemen en onhygiënische toestanden op de werkvloer ook de pijnpunten. Ook zouden er lekkages zijn in de toren, waar er niets aan wordt gedaan. De werkruimten zouden al jaren niet meer zijn schoongemaakt en de onderbezetting vergt al jaren haar tol.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April