starnieuws

Luiaards in een positief bericht over Suriname

05 Apr 2014, 20:00

Luiaards die gered zijn door Monique Pool en haar team. (Foto: Conservation International/Rebecca Field)
Als dagelijkse bezoeker van de nieuwspagina van BBC werd ik op vrijdag 04 april aangenaam verrast. Op de voorpagina stond er een bericht over een vrouw die meer dan 200 luiaards heeft gered. Het bericht gaat over Monique Pool, oprichtster van Green Heritage Fund Suriname, die zich sinds 2005 inzet voor dieren waaronder luiaards. Op een bepaald moment van de dag was het verhaal over Monique Pool het meest populaire bericht.

Dit is een topprestatie op een nieuwswebsite die één van de meest gelezen ter wereld is. Op deze manier krijgen Paramaribo en Suriname op een positieve manier bekendheid in de wereld. In het bericht wordt er ook een link gemaakt naar een artikel waarbij een reuzenmiereneter die door een manspersoon met een houwer werd aangevallen van zich liet spreken. De miereneters behoren tot dezelfde familie van de luiaards.

In oktober 2012 redde Pool samen met vrijwilligers meer dan 200 luiaards van een wisse dood. Als gevolg van verkavelingsactiviteiten in de Kwatta werden de luiaards verdreven uit het laatste stukje bos dat zij tot hun beschikking hadden. Dit brengt een probleem aan de orde waar wij in groot Paramaribo tot nu toe onvoldoende over nadenken. In hun drang naar het verdienen van zoveel mogelijk geld stoten verkavelaars hele gebieden open zonder er bij stil te staan dat een stuk bos met apen en vogels binnen een woonwijk van toegevoegde waarde is. Vanwege gebrek aan ruimtelijke ordening zijn wij in een rap tempo bezig stukjes bos uit groot Paramaribo te verwijderen terwijl dit juist kan bijdragen tot een leefbaar gebied.
Het bericht op BBC is getiteld ‘De vrouw die een hond verloor en 200 luiaards rijker werd’.

Rudi van Kanten

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April