starnieuws

Godo wil ondernemers helpen via ngo's

05 Apr 2014, 06:00

Bijeenkomst van Godo en ngo's voor steun aan ondernemers.
Godo houdt brainstormsessie met NGO’s
De coöperatieve spaar- en kredietbank Godo wil een permanente samenwerking aangaan met niet-gouvernementele organisaties (ngo's). De financiële instelling is van plan om kleine en middelgrote ondernemers te helpen aan geld, zodat ze een hun onderneming kunnen financieren of opstarten. Vrijdag werd een brainstormsessie met de organisaties gehouden.

De leningen worden verstrekt op basis van het verzoek van de ondernemer en is afgestemd op de behoefte. Ondernemers worden leningen aangeboden die variëren van SRD 500 en SRD 25000, maar er wordt wel altijd gekeken het onderpand. Omdat het vaker voorkomt dat startende ondernemers geen of weinig kapitaal en middelen hebben is er een systeem ingevoerd waarbij Godo gaat ‘groeien’ met de ondernemer. De middelen die aangeschaft worden met het geleende geld, dienen automatisch als onderpand. Wilma Dandel, consultant aangetrokken door Godo, meent dat de rol van de ngo hier heel belangrijk is. De organisaties kennen de ondernemers al omdat ze al met hen samenwerken.

Het moment dat het kapitaal is verstrekt is de ondernemer verplicht onder begeleiding zijn onderneming het bedrijf te runnen. Volgens Dandel is de begeleiding nodig zodat niet alleen de bank, maar ook de ondernemer ziet waar zijn geld naar toe gaat en dit niet doelloos wordt gebruikt. Indien de lening is afgelost mag er altijd gekozen worden om nog één af te sluiten en als de bank ziet dat de ondernemer reeds zo ver is dat hij zijn management zelf kan doen, wordt dit aan de persoon overgelaten. Echter zal er op gezette tijden wel controle plaatsvinden.

De begeleiding zal gedaan worden door Godo, maar indien de ngo's menen dat zij over de capaciteit beschikken, vindt er een toetsing plaats. Er zal samengewerkt worden ten gunste van de bedrijven. Indien de begeleiding gedaan wordt door de ngo's, krijgen ze een kleine vergoeding hiervoor.
Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een lening van de Godo, kunnen ze het liefst via de ngo waarbij zijn zijn aangesloten, de aanvraag doen. “Dat betekent niet dat als iemand zich aanmeld bij ons dat wij de persoon gaan afwijzen”, zegt Dandel.

Shahida Hek

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April