starnieuws

Coalitie én oppositie akkoord met ambtssymbool president

04 Apr 2014, 00:00

President droeg de sjerp al op 25 november 2013 in Para.
De ontwerpwet die een wettelijke basis geeft aan het ambtssymbool van de president van Suriname, is donderdagavond met algemene 32 stemmen aangenomen in De Nationale Assemblee (DNA). Er was vanaf na de onafhankelijkheid geen duidelijke wetgeving voor dit symbool. Overigens wordt de ambtsketen vervangen als ambtssymbool en zal dat voortaan alleen worden omgedaan door het staatshoofd bij onderscheidingen aan staatsburgers en anderen.

Het nieuwe symbool is op 25 november 2013 al gepresenteerd aan de gemeenschap toen tot verassing van eenieder president Desi Bouterse het droeg tijdens de plechtigheden in verband met de Onafhankelijkheidsdag in het district Para.
Tussen de oppositie en de coalitie zijn er fundamentele verschillen geweest over niet alleen de wettelijke basis van het vorige ambtssymbool, maar ook over veel inhoudelijke aspecten van de ontwerpwet. Na in enkele vergaderingen hierover gediscussieerd te hebben, besloten beide partijen samen met de regering de ontwerpwet aan te passen. Met lange schorsingen, waarin deskundigen samen met het parlement en de regering gesleuteld hebben aan de inhoud van de ontwerpwet, kon die eindelijk worden aangenomen.

Blij met consensus
Het nieuwe symbool is in Suriname ontworpen en vervaardigd door Wilma Stomp en niet zoals eerder werd gesuggereerd door de Nieuw Front-oppositie, in China. Het symbool zal in de volksmond ‘sjerp’ genoemd worden. In de wet is specifiek opgenomen dat sjerp wordt gedragen door de president op gelegenheden die van constitutionele aard zijn. Namaak van het ambtssymbool is verboden en kan bij overtreding een rechterlijk vonnis worden uitgesproken.

Vicepresident Robert Ameerali zei na de aanname van de ontwerpwet, met bewondering de debatten en verrichtingen van het parlement te hebben gevolgd. “Er is diepgaand gesproken en zijn er fundamentele wijzigingen aangebracht aan de ontwerpwet. Namens de president en de regering moet ik u bedanken en Suriname feliciteren. Niets is zo mooi als wanneer in de volle breedte het ambtssymbool is goedgekeurd”, zei Ameerali. Namens het Nieuw Front vroeg Guno Castelen dat de president op waardige wijze omgaat met het symbool van de natie.

Advertentie