starnieuws

Suriname en China sluiten contract Wanica ziekenhuis

03 Apr 2014, 00:00

China en Suriname tekenen op Buitenlandse Zaken het contract voor de bouw van het Wanica ziekenhuis en een wijkcentrum te Sophia's Lust. (Foto: René Gompers)
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) zijn er 'concrete stappen' ondernomen om het beloofde ziekenhuis in het district Wanica te bouwen. Het ministerie van Openbare Werken en de Volksrepubliek China hebben woensdag een contract getekend dat de bouw van het ziekenhuis garandeert. In het contract is ook opgenomen dat samen met de Chinezen een buurtcentrum op Sophia's Lust wordt neergezet.

"We hebben nogal wat oponthoud en miscommunicaties meegemaakt met de bouw van het ziekenhuis", gaf Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken aan. "Ik denk dat we nu concrete stappen maken richting de bouw van het ziekenhuis."
Het eerste startsein voor de constructie van het ziekenhuis was in oktober 2012 gegeven aan de Indira Gandhiweg, dichtbij Lelydorp. De nieuwe aanvangsdatum was geprikt op 25 november 2013. Ook die is uitgesteld geworden. Minister van Openbare Werken, Rabin Parmessar, deelde mee dat het ziekenhuis gebouwd wordt op Vredenburg. Het wordt een etagegebouw met ruimte voor honderd bedden en andere faciliteiten.

In het contract is ook opgenomen dat er een wijkcentrum opgezet wordt te Sophia's Lust. De multifunctionele hal beslaat een bouwoppervlakte van 600 vierkante meters. Het ziekenhuis en het buurtcentrum zullen ontworpen worden door deskundigen van het Hunan Provincial Architectural Design Institute maakte Parmessar bekend. De projecten worden gefinancierd door een combinatie van 'grants' en zachte leningen voegde Lackin er aan toe. Wanneer het team van technici en architecten arriveert om aan de slag te gaan is niet duidelijk. "Er zal wel heel hard gewerkt worden om de projecten zo snel mogelijk af te hebben", beloofde de Chinese ambassadeur Yang Zigang.

René Gompers

Advertentie