starnieuws

Betalen met mobiel binnenkort ook in Suriname mogelijk

02 Apr 2014, 06:00

Emanuel Scheeks (links) en Giraldo Miranda, directeur van Rekemo Suriname NV. (Foto: René Gompers)
Binnenkort zal het in Suriname ook mogelijk zijn om met de mobiel financiële transacties te doen. Op de ondernemersavond van de Kamer van Koophandel en Fabrieken is op dinsdagavond een presentatie gehouden en hebben de aanwezigen het betalingssysteem mogen uittesten. Het systeem is ontwikkeld door Rekemo Suriname NV.

Emanuel Scheek van Rekemo demonstreerde hoe het systeem werkt. De aanwezigen hebben met succes enkele transacties mogen verrichten.
Om gebruik te maken van het systeem moet men eerst 'credits' kopen of krijgen, legt Scheeks uit. Een 'credit' is gelijk aan SRD 1, en zal bij speciale personen en instanties te verkrijgen zijn. De 'credits' zijn volledig gedekt door echt geld dat beheerd wordt door GSM Credits NV. De gebruiker krijgt een creditrekening. Met de 'credits' kunnen zaken gedaan worden met ondernemingen en individuen die deze als betaalmiddel gebruiken. De 'credits' kunnen naar wens uitgedrukt worden in SRD, Euro, USD of een andere valuta.

Bezitters van een 'gewoon' mobieltje zullen sms'en naar een centraal nummer om transacties te beginnen. Er komt ook een 'app' voor personen met een geavanceerde gsm. Het centrale nummer is voor alle drie telefoonproviders hetzelfde. Het bedrijf is al bezig een netwerk op te bouwen voor het systeem in binnen- en buitenland.

Geen bankrekening nodig
Met het GSM betaalsysteem hoeven de gebruikers niet perse een girorekening te hebben bij een bank. "Niet iedereen heeft een bankrekening of een pinpas", licht Scheeks toe. "En ook al heb je het, hoe vaak gebeurt het niet dat je eerst moet pinnen of achter een pc moet om over te maken voordat iemand betaald is voor bepaalde diensten. Dat kost tijd. Dat is het mooie hiervan. Je kunt 'anytime anywhere' transacties doen." Scheeks merkt op dat dit systeem heel goed zou kunnen werken in het binnenland waar mensen haast geen toegang hebben tot de bank. Het draagt toe aan het veiligheidsgevoel daar er minder gebruikt gemaakt wordt van fysiek geld. Het systeem is uitvoerig getest in Suriname en de regio en is klaar voor gebruik.

"Het is een Surinaams product dat voldoet aan internationale standaarden en kan ook makkelijk aansluiten op de internationale markten", deelt Giraldo Miranda, directeur van Rekemo Suriname NV mee. "Het GSM betaalsysteem is zeven jaar geleden al ontwikkeld. Maar Suriname was er volgens hem nog niet klaar voor. Het gebruik van de mobiel wordt steeds geavanceerder. De tijd is nu rijp." Rekemo mikt er op om het systeem midden dit jaar te introduceren.

René Gompers

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April