starnieuws

Hooghart wil dat Belfort 'opdondert'

02 Apr 2014, 01:00

Vakbondsleider Ronald Hooghart in overleg met medewerkers van Bufaz. (Foto: Raoul Lith)
Tussen vakbondsleider Ronald Hooghart (voorzitter van Centrale van Landsdienaren Organisaties: CLO) en minister Edward Belfort van Justitie en Politie blijft de boog gespannen. “In feite moet de man opgedonderd worden, zo een minister hebben wij niet nodig in dit land”, stelt Hooghart. De vakbondsleider blijft erbij dat de minister niet berekend is voor zijn taak. Hooghart bracht dinsdag een bezoek aan het Bureau Familierechtelijke Zaken (Bufaz), dat sinds maandag ondergebracht is op het terrein van Justitie en Politie.

Hooghart geeft duidelijk aan dat het personeel onder protest in het gebouw zijn intrek heeft genomen, omdat ondanks verschillende acties, het ministerie toch niet heeft gezorgd voor een goed onderkomen. Ook de positie van de werknemers is niet in orde gemaakt. Hooghart verwijt de bewindsman rancuneus te zijn. De werknemers zijn op verschillende etages in het gebouw ondergebracht, wat voor ongemakken zorgt. Een cliënt die voor uitbetaling bij het bureau aankwam, moest van de ene etage naar de andere, waardoor zij buiten adem raakte. De situatie zorgde niet alleen voor irritatie bij haar, maar ook bij het personeel.

Hooghart beklaagt zich erover dat er op de bovenverdieping geen toiletten en wasbakken zijn. Voor sanitaire behoefte of handen wassen moeten personeel en cliënten de trap op en af. De vakbondsleider meent dat de minister niets heeft te maken met de werknemers.
De medewerkers van Bufaz zullen een paar weken tegen de zaak aankijken en zij verwachten dat er ontwikkeling en verbetering komt. Hooghart zegt dat de medewerkers uit hun balans zijn. “Wij zijn mensen met een psyche en dat is een beetje gedetermineerd vanwege de houding van de minister. Dus laten we hopen dat zijn omgeving hem een beetje bijbrengt en een beetje corrigeert, zodat hij zich beter kan gedragen, want ik zie dat politiek hem niet naar huis stuurt. Hooghart en de medewerkers van het Bufaz verwachten dat Belfort zal veranderen. Echter gelooft Hooghart dit niet.

Geen ideale situatie
Een personeelslid dat werkzaam is op de afdeling alimentatie, zegt aan Starnieuws dat als zij naar de plek kijkt deze niet slecht is, maar dat er enkele zaken bij moeten komen. Ook zij ervaart het beklimmen van de trappen als een nadeel. Dit niet alleen voor haar, maar ook voor cliënten op leeftijd en degenen die niet vitaal zijn. Op haar afdeling zijn de spullen in dozen geplaatst, waardoor zij gaat moeten zoeken naar documenten, hetgeen tijd in beslag neemt.

Een medewerker op de administratie geeft aan dat deze locatie veel beter is dan waar Bufaz voorheen was, maar dat de ruimte veel te klein is en dat niet alle personeelsleden een plek hebben. Zij zegt dat zij haar werk wel naar behoren kan uitvoeren, maar dat door de langdurige acties er een achterstand is ontstaan die niet gauw ingehaald kan worden. Op de afdeling voogdij vinden vaak gesprekken in privé-sfeer plaats. Nu is dit niet mogelijk en zullen de mensen gewoon in een openbare ruimte ontvangen worden. Ook dit ervaren de personeelsleden als minder prettig, omdat zij vinden dat de privacy van de cliënten op zo een manier wordt geschonden.

Shahida Hek

Advertentie