starnieuws

Overheid stopt gefaseerd met subsidie babyvoeding

01 Apr 2014, 06:00
De overheid stopt met het subsidiëren van babyvoeding. Per ingaande 1 april moeten consumenten die Nutrilon via de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) kopen, SRD 9,50 betalen voor een blik babyvoeding. Tot 31 maart was de prijs SRD 4,75. Per 1 juli moeten de consumenten de blikken voeding kopen conform de marktprijs.

RGD-directeur Maaltie Sardjoe bevestigt dat de prijzen zijn aangepast. "Wij zijn per brief op de hoogte gesteld hiervan". De afgelopen periode heeft de RGD geen babyvoeding meer kunnen kopen, omdat de regering zes maanden achter is met de betalingen van de subsidie. In eerste instantie was de betalingsachterstand SRD 16 miljoen. Nu is deze teruggebracht naar SRD 10 miljoen. Sardjoe deelt mee dat er reeds een bedrag van SRD 6 miljoen is betaald om de achterstand in te lopen. Ze zegt niet te weten waarom er is besloten om de prijzen op te voeren.

De RGD heeft de laatste dagen veel telefoontjes gekregen van bezorgde ouders. "Het probleem heeft wel de aandacht van de minister", zegt Sardjoe. Ze voegt eraan toe de bezorgdheid van de ouders te begrijpen. Om de drie weken verkocht de RGD tot nu toe 3000 dozen Nutrilon en 800 dozen Lactogen. In een doos zitten er 24 blikken voeding. De normale prijs van een blik babyvoeding varieert tussen de SRD 13 en 17. Wanneer de subsidie stopt, zullen de consumenten de volle pond moeten betalen voor de babyvoeding. Tot nu toe betaalde de overheid een deel van de kosten.

ASP

Advertentie