starnieuws

Guyana werkt aan gezamenlijke waterkracht met Brazilië

27 Mar 2014, 13:00
De regering van Guyana is samen met Brazilië een pre - haalbaarheidsstudie van het Boven- en Midden-Mazaruni gebied gestart. De studie moet het potentieel van waterkracht ontwikkeling in de gebieden bepalen.

Guyana is het enige Zuid -Amerikaanse land zonder een operationeel waterkrachtcentrale ondanks dat het beschikt over het grootste potentieel voor deze hernieuwbare energie. De hoge energiekosten blijven een uitdaging in de ontwikkeling van Guyana. Het land is er gereed voor om te voldoen aan de vraag naar goedkope en betrouwbare energie. Guyana wil zelfs hydro-energie verkopen aan andere landen om zijn schatkist te spekken.

De pre - haalbaarheidsstudie start begin april en duurt 12 maanden, waarna de haalbaarheidsstudie zal aanvangen. Het Consortium Quieroz Galvao, bestaande uit twee Braziliaanse ingenieursbureaus, bekostigen de studie van US$ 45 miljoen. De focus van het consortium is om een waterkrachtcentrale in het Boven Mazaruni –gebied te bouwen met een capaciteit van ongeveer 3.000 megawatt en een andere in het Midden Mazaruni-gebied met een capaciteit van 1.500 megawatt.

De Guyanese premier Samuel Hinds heeft aangegeven dat de regering al is begonnen met gesprekken over deze kwestie met de politieke partijen, de particuliere sector en de Nationale Toshaos Raad. Daarnaast is het overleg begonnen met de omliggende gemeenschappen in die regio.

Nieuwe technologie
De bewoners van het Boven-Mazaruni-gebied vrezen dat hun woongebied volledig zal worden overstroomd. De vrees is volgens Hinds ongegrond. Hoewel in het ontwerp van het project in 1970 die voorspelling wel was gedaan, zegt Hinds dat de technologie sindsdien ver gevorderd is op dit stuk. “Met de nieuwe technologie is er een totaal andere benadering van het ontwerp, waarbij het reservoir gebied aanzienlijk wordt verminderd , met zo’n 90% of meer in vergelijking met het ontwerp van 1970,” legt de premier uit.

Hij heeft uitgelegd dat Guyana het project niet zal uitvoeren als het invloed zal hebben op het leven van de bewoners in het gebied. Bij de uitvoering van het project zijn er geen financiële risico’s voor Guyana, zegt minister Carolyn Rodrigues-Birkett van Buitenlandse Zaken. “Het consortium is verantwoordelijk voor het veiligstellen van de financiering van het waterkrachtproject en hij zal royalty's betalen aan Guyana.” De bewindsvrouw is optimistisch over het project. Ze legt uit dat Brazilië meer energie nodig zal hebben om de economische groei te handhaven. Guyana kan zijn energie verkopen aan het buurland, waardoor hij inkomsten zal genereren.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April