starnieuws

Maduro beschuldigt generaals van couppoging

26 Mar 2014, 12:00

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (tweede links) op de vergadering in Caracas. (Beeld: Al Jazeera)
Drie generaals van de Venezolaanse luchtmacht worden ervan beschuldigd dat zij een coup tegen de linkse regering van president Nicolas Maduro aan het beramen waren. De drie legerfunctionarissen zijn maandagavond gearresteerd te midden van toegenomen hardhandig optreden tegen de oppositie.

De onbekende generaals waren in contact met politici van de oppositie en “probeerden de Luchtmacht te bewegen in opstand te komen tegen de wettig gekozen regering,” heeft president Maduro dinsdag gezegd in een vergadering van Zuid-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken. "Deze groep die is gevangen heeft directe banden met delen van de oppositie en ze zeiden dat deze week de beslissende week was," heeft Maduro uitgelegd.

De onthulling komt na meer dan zes weken van politieke onrust en straatprotesten die aan minstens 34 mensen het leven hebben gekost. De generaals zullen voor de Krijgsraad verschijnen, en voegde Maduro eraan toe dat het complot is ontdekt omdat andere officieren hem hadden getipt dat ze worden gerekruteerd.

Maduro heeft zijn opmerkingen gemaakt tijdens de vergadering van een delegatie van ministers van Buitenlandse Zaken van het regionaal blok Unasur. De delegatie is in het land om de politieke crisis te beoordelen. Ook minister Winston Lackin is op de bijeenkomst in Caracas.

Protesten tegen de regering
Informatie over de generaals wordt alleen verstrekt door het kabinet van Maduro. Het is de eerste keer in 15 jaar van de socialistische regering dat generaals zijn gearresteerd voor vermeende coup complotten, zegt militaire expert Fernando Falcon, een gepensioneerde luitenant-kolonel.

Massale protesten in april 2002 hadden ertoe geleid tot Maduro 's voorganger, wijlen Hugo Chavez , kort werd verdrongen , voordat hij voor nog een decennium aan de macht kwam. De regering in Venezuela is het doelwit van dagelijkse protesten die worden aangewakkerd door de publieke woede over de stijgende criminaliteit , hyperinflatie en een tekort aan basisgoederen zoals toiletpapier.

De demonstranten zijn ook boos op de nauwe financiële en politieke banden van Venezuela met Cuba , de enige communistische eenpartijstaat in Amerika. Maduro had eerder gezegd dat hij een staatsgreep had afgeweerd die was aangezet door de Verenigde Staten en andere " fascisten ". Het staatshoofd geniet echter nog steeds de steun van het groter, arme deel van de bevolking. Het ambtstermijn van Maduro eindigt in 2019.

Advertentie