starnieuws

Somohardjo wil brede discussie over wijziging Kieswet

26 Mar 2014, 00:00

Paul Somohardjo, voorzitter Pertjajah Luhur.
Binnen de coalitietop is er diepgaand gesproken over het wijzigen van de kieswet. President Desi Bouterse is er voorstander van dat politieke partijen alleen de verkiezing ingaan. Hij vindt dat vóór de verkiezingen er geen samenwerkingsverbanden aangegaan moeten worden. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat deze kwestie met algemene instemming doorgevoerd moet worden.

Somohardjo maakt zich sterk voor een evenredig stelsel voor districts- (dr-) en ressortraadsleden (rr-leden). Volgens de huidige bepaling in de kiesregeling, gaan alle zetels naar de winnaar. Dit is vooral voor kleinere partijen funest, ook al zou 49 procent van de stemmen zijn behaald. De politicus vindt dat dit niet eerlijk is. De dr- en rr-leden zijn vooral belangrijk bij het kiezen van de president en de vicepresident, wanneer deze niet in De Nationale Assemblee worden gekozen.

"Wij vinden dat het wijzigen van de kieswet een ingrijpende aangelegenheid is. Daarom moeten we deze zaak niet alleen intern bespreken, maar een brede maatschappelijke discussie hierover hebben", stelt de politicus. Hij vindt dat alle wijzigingen gezamenlijk moeten plaatsvinden. Mensen moeten niet de indruk hebben dat alleen om de verkiezingen te beïnvloeden, wijzigingen worden aangebracht. "De ogen nationaal en internationaal zijn op ons gericht", merkt Somohardjo op.

Advertentie

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April