starnieuws

'Robinhood mi boi!'

25 Mar 2014, 04:00
Voetbalminnend Suriname is diep geschokt door de berichten in de media die verwijzen naar de op handen zijnde degradatie van het eens zo roemruchtige Robinhood naar de eerste klasse van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB).

Ik hoor nog als de dag van gisteren de luide stem van Henk Peneux door de radio: “Robinhood mi boi, komt allen uw club aanvuren zondag a.s. in het Suriname Stadion, bal lek’ hel mi boi !”
Het was de tijd toen ons voetbal toonaangevend was in de regio, toen we Caribisch kampioen zijn geworden onder Rob Groener, toen Jules Lagadeau de scepter zwaaide bij Transvaal, Ro Kolf bij Robinhood, Lemmers bij Voorwaarts, toen de gebroeders Borgia samen met Frits Purperhart domineerden bij Leo Victor, toen Nathoe bij Jai Hind iedere verdediging omspeelde en doelpunten maakte en zo zou ik eindeloos kunnen doorgaan.

Robinhood heeft ons vele mooie momenten bezorgd in het stadion. Ode aan Edmund Leilis, Roy George, Umberto Klinker, Delano Rigters, Kenneth Stjeward, Arnold 'Miller' Zebeda, Wilfred Garden, Remie Olmberg, Siegfried Brondenstein, Ewout Leefland, Errol Emanuelson en vele anderen. Maar ook ode aan dr. Robert Liew A Joe de gezaghebbende voorzitter die op strategische wijze leiding gaf aan de club, samen met Udenhout, Henk Staphorst en anderen.

Ik hoor als de dag van gisteren Rinaldo Brammerloo en Frits Tolud via de zenders van de SRS: “Hallooooooo sportvrienden in stad, district en in het binnenland, dit is uw zender SRS met Concacaf wedstrijden.” Arme Rinaldo, de man is zeer teleurgesteld in zijn favoriete club, ik sprak hem twee weken geleden nog hierover.

Bij Transvaal hebben we op tijd ingegrepen en is het nieuwe bestuur driftig bezig intern orde op zaken te stellen. Er is een urgentieprogramma dat in versneld tempo uitgevoerd wordt. Onze goal is voor dit jaar behoud in de hoofdklasse, volgend seizoen 2014–2015 moeten we in de top 3 eindigen, en voor 2015–2016 moeten we Concacaf spelen, zo simpel is het. We werken aan versterking van de club, het aantrekken van vijf grote sponsors, een eigen clubhuis en een buitenlandse reis eind van het jaar. Onze trainers gaan we beter accommoderen, en we gaan de banden met onze oud-internationals aanhalen. De spil rondom het weder verheffen van Transvaal is Wenseley Bundel, onze oud international. Het gaat goed met Transvaal, 'Tek yu ai luku!'

Terug naar Robinhood: Het is niet eerlijk alle schuld op Ludwig van Dijk los te laten. De man bedoelt het goed en heeft gedaan wat hij kan. Hij heeft ondersteuning nodig. Het zou goed zijn als alle echte Robinhooders zich massaal melden om vanaf dit punt de club uit de modder te halen en samen te werken aan een reconstructieplan. Het is nog niet te laat. Een afgang van Robinhood betekent een afgang van het totale voetbal in Suriname, want in mijn visie maken Transvaal, Robinhood, Leo Victor en Voorwaarts de dienst uit voor wat voetbal betreft. Deze clubs hebben een kleurrijke historie waarop voortgeborduurd moet worden. Het is leuk dat er nieuwkomers zijn in de voetballerij, maar ik heb geen hoge dunk van ze.

Verder is het noodzakelijk om naar de SVB te kijken. Wat is het beleid van deze moederorganisatie? Sinds mijn intrede bij Transvaal constateer ik van die zijde weinig dynamiek, en weinig planmatige aanpak. Het fenomeen 'uit- en thuis wedstrijden' moet mijns inziens verdwijnen. Alle wedstrijden moeten in het André Kamperveen stadion gespeeld worden, en de SVB moet weer zelf de verantwoordelijkheid nemen voor organisatie van de competitie.

Het is nog niet te laat, ook voor Robinhood niet. Maar, dan zal er beleid moeten komen op clubniveau en op nationaal niveau bij de SVB.

Mark U. Karg
Voorzitter SV Transvaal

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March