starnieuws

Gajadien: Bedrijven worden voor miljoenen bevoordeeld

24 Mar 2014, 02:00
Assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) beschikt over informatie waaruit blijkt dat de Staat maandelijks enkele miljoenen aan inkomsten ontbeert. Bedrijven krijgen volgens hem onterecht vrijstelling voor verbruiksbelasting bij invoer van motorbrandstoffen. Een bedrijf zou volgens het assembleelid hebben opgegeven 40.000 liter brandstof per dag te gebruiken voor zijn activiteiten. Gajadien stelt tegenover Starnieuws dat het bedrijf nog geen 1000 liter per dag gebruikt. Hij heeft sinds oktober om een overzicht gevraagd van het ministerie van Financiën, maar kan deze nog steeds niet krijgen.

Gajadien meent dat minister Andy Rusland geen openheid van zaken geeft over de vrijstelling van verbruiksbelasting voor motorbrandstoffen. De politicus weet zeker dat de brandstof weer terugkomt in de samenleving en dit wordt volgens hem oogluikend toegelaten. "Ik daag de minister uit om de lijst vrij te geven, dan zal de samenleving zelf kunnen oordelen over de situatie", stelt Gajadien. "Alleen het feit dat na zes maanden de regering niet over de brug komt met de gegevens, geeft al aan dat er iets misloopt daar, want dan heeft men iets te verbergen", meent het assembleelid.

Vrijstellingen
De motorbrandstoffen verbruiksbelasting wordt niet geheven voor de Energie Bedrijven Suriname, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, Suralco, Rosebel Gold Mines en vliegtuigen en schepen die naar het buitenland vertrekken. De minister van Financiën kan op basis van voorwaarden bepalen welke bedrijven in aanmerking komen voor vrijstelling. Het gaat om vrijstellingen voor de mijnbouwondernemingen en andere industrieën in de productiesector, waaronder begrepen bedrijven in de bosexploitatie en primaire houtverwerking die exportgericht zijn en meer dan 20% van de producten exporteren.

Gajadien ziet geen bereidwilligheid bij de regering om de rijstsector te ontwikkelen. De politicus merkt op dat terwijl de rijstboeren tevergeefs vragen om de extra heffing op motorbrandstoffen terug te draaien, bevriende bedrijven in de mijnbouw- en houtsector worden bevoordeeld. Dit gaat ten koste van de samenleving. Gajadien hoopt dat voor de begrotingsbehandeling duidelijkheid komt in deze zaak.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April