starnieuws

Rusland lijft De Krim officieel in

18 Mar 2014, 12:43

Er is dolenthousiast gereageerd op de officiële aansluiting van De Krim bij Rusland. (Foto: Reuters)
Rusland heeft De Krim definitief ingenomen. President Vladimir Poetin en twee leiders van De Krim hebben daartoe in het Kremlin een verdrag getekend. Er is met een staande ovatie gereageerd op de annexatie.

Poetin zei na de ondertekening dat De Krim een ondeelbaar stuk is van Rusland. Zondag heeft een meerderheid van de Russen en de bevolking van De Krim bij een referendum gestemd voor aansluiting bij Rusland. In zijn speech heeft Poetin het Westen beschuldigd van een terugkeer naar de Koude Oorlog door zijn sancties en pogingen de inlijving te voorkomen.

Het Russische staatshoofd ontkent dat zijn land ook andere delen van Oekraïne wil inlijven. “We willen geen opsplitsing van Oekraïne, dat hebben we niet nodig.” Hij heeft de houding van de westerse landen bekritiseerd die volgens hem handelen volgens het recht van de sterkste en het internationaal recht negeren.

Poetin heeft gisteren al een decreet getekend waarin hij De Krim erkent als een onafhankelijk en soeverein land. Als reden voor de inlijving geeft hij op dat de Oekraïense overheid de rechten van etnische Russen niet respecteert. Het schiereiland De Krim en Sevastopol zullen als twee aparte regio’s blijven bij Rusland. Dat is volgens Poetin de wens van de grote meerderheid van de Russen en de bewoners van De Krim. In 1954 heeft de toenmalige Sovjetleider Nikita Chroetsjov De Krim aan Oekraïne gegeven. Poetin heeft daar geen goed woord over en praat over een schending van de grondwettelijke regels.

Uit G8 gezet
Intussen is Rusland ook uit de G8, de groep van de leidende economische machten, gezet. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius is besloten de deelname van Rusland op te schorten. De zeven andere landen zullen elkaar ontmoeten zonder Rusland.

De toenmalige Franse president Valéry Giscard d' Estaing heeft de groep in 1975 opgericht. De groep begon met met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS (G6). In 1976 volgde Canada (G7) en in 1998 Rusland (G8). Met de schorsing van Rusland is de groep weer G7.

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April