starnieuws

Air Canada schorst vluchten Venezuela

18 Mar 2014, 12:00

Air Canada heeft zijn operaties van en naar Venezuela geschorst. (Foto: AP)
Air Canada heeft zijn vluchten van en naar Venezuela geschorst. De luchtvaartmaatschappij maakt zich zorgen over de veiligheid. Air Canada zegt dat hij zal overwegen zijn operaties te hervatten, zodra de situatie in Venezuela is gestabiliseerd.

De maatschappij had per week drie retourvluchten tussen Toronto en Caracas. Tijdens demonstraties in Venezuela zijn in de afgelopen zes weken 29 personen omgekomen. De bevolking is de straten opgegaan om te protesteren tegen de hoge inflatie, de criminaliteit en het tekort aan veel belangrijke producten in het land. De slachtoffers zijn aan zowel bij de aanhangers van president Nicolas Maduro als bij de oppositie gevallen.

In een verklaring zegt de Canadese luchtvaartmaatschappij dat door de aanhoudende onlusten in Venezuela, het bedrijf niet langer de veiligheid kan garanderen van zijn operatie en dat hij tot nader order de vluchten naar Caracas heeft geschorst.

Klanten die hun reis nog niet zijn begonnen, “kunnen terugbetalingen krijgen.” Anderen kunnen worden overgeboekt naar andere luchtvaartmaatschappijen. Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen hebben in de afgelopen weken hun operaties in Venezuela verminderd. Hun belangrijkste klacht is de strakke deviezencontrole van de overheid. Internationale luchtvaartmaatschappijen zeggen dat de regering van Nicolas Maduro hen meer dan US$ 3 miljard moet betalen.

Zware deviezencontrole
Zware controle op vreemde valuta maken het voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen moeilijk om geld verkregen uit de ticketverkoop in Venezuela over te maken. De Ecuadoriaanse luchtvaartmaatschappij Tame heeft in januari haar vluchten naar Venezuela geschorst. Zij eist een achterstallige betaling voor tickets van US$ 43 miljoen, een derde van de jaarlijkse bedrijfsinkomsten.

Maduro heeft gezegd dat er “strenge maatregelen” kunnen worden getroffen tegen luchtvaartmaatschappijen die hun activiteiten in Venezuela verminderen. “Het bedrijf dat het land verlaat, zal niet terugkeren zolang we aan de macht zijn,” stelt Maduro. Hij blijft erbij dat rechtse groeperingen gesteund door de Verenigde Staten de onrust hebben aangewakkerd als onderdeel van een poging tot staatsgreep.

In 2003 kwam voor het eerst een strakke deviezencontrole, na een bewogen jaar waarin er een staatsgreep werd gepleegd tegen de toenmalige president Hugo Chavez. De regering van Maduro had verwacht kapitaalvlucht te vermijden, maar de economische crisis van het afgelopen jaar heeft geleid tot een tekort aan buitenlandse valuta. Twee maanden geleden heeft de regering verdere valuta uitwisselingscontroles geïntroduceerd.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April