starnieuws

Chinese president brengt staatsbezoek aan Europa

18 Mar 2014, 03:00

De Chinese leider Xi Jingping. (Foto: Xinhua)
De Chinese president Xi Jinping zal zijn eerste reis naar Europa maken sinds zijn ambtsaanvaarding in november 2012. Hij zal van 22 maart tot 1 april staatsbezoeken afleggen aan Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. Xi zal ook het hoofdkwartier van de Europese Unie bezoeken.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat de betrekkingen tussen China en Europa zullen worden verstevigd door dit bezoek. Viceminister van Buitenlandse Zaken, Wang Chao, zei op een persconferentie dat het bezoek een omslagpunt zal zijn in de relatie met Europa, die de grootste handelspartner is van China. Vorig jaar was de bilaterale handel ruim US$ 560 miljard.

Als eerste doet Xi Nederland aan. Sinds de twee landen diplomatieke betrekkingen met elkaar zijn aangegaan in 1972, is Xi de eerste Chinese president die een staatsbezoek brengt aan het koninkrijk. De president zal een ontmoeting hebben met koning Willem-Alexander. Er is een ontmoeting met premier Mark Rutte. De landen zullen samenwerkingsovereenkomsten tekenen op het gebied van onder andere landbouw, energie en cultuur.

Verdieping relatie China-Eu
Dit jaar markeert de vijftigste verjaardag van de diplomatieke relatie tussen China-Frankrijk en de tiende verjaardag van een alomvattende strategische partnerschap. Xi zal samen met de Franse president Francois Hollande de vijf decennialange band herdenken. Er zullen diverse samenwerkingsovereenkomsten worden getekend en afspraken gemaakt worden over verstevigen van de samenwerking, deelde Wang mee.

Duitsland is China's grootste handels- en technologische partner in de Europese Unie. China en Duitsland hebben de samenwerking op het gebied van cultuur, wetenschap en technologie, onderwijs en het leger uitgebreid. De twee partijen zullen samenwerkingsovereenkomsten tekenen op het gebied van industrie, luchtvaart, wetenschap en technologie, onderwijs, cultuur en landbouw. Na acht jaar krijgt Duitsland weer bezoek van een Chinees staatshoofd. België krijgt na 27 jaar weer bezoek van een Chinees staatshoofd. Xi zal koning Philippe ontmoeten en gesprekken voeren met premier Elio Di Rupo. Samenwerkingsdocumenten zullen naar verwachting worden ondertekend, variërend van economie en handel, wetenschap en technologie tot telecommunicatie en onderwijs.

Xi is het eerste Chinese staatshoofd dat sinds de oprichting van diplomatieke banden tussen China en de EU in 1975 het hoofdkwartier in Brussel zal bezoeken. Hij zal besprekingen voeren met de president van de Europese Raad Herman Van Rompuy, EU-parlementsvoorzitter Martin Schulz en de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Volgens Wang hecht China groot belang aan Europa, steunt de Europese integratie en wil de betrekkingen verder verdiepen. China en Europa hebben een strategisch plan voor samenwerking tot 2020.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April