starnieuws

Grankreek Saramacca winnaar 'Makhan Chor'

17 Mar 2014, 19:20

De jongens van Grankreek, Saramacca, waren het snelste bij de pot met 'gekleurd water'. (Foto: René Gompers)
Grankreek Saramacca is winnaar van de 'Makhan Chor' wedstrijd. Het is de jongens gelukt om het snelste een pot met 'phagwawater', die zeven meter in de lucht bengelde, te bemachtigen. Zij moesten op elkaar klimmen om bij de pot te komen. De 'Makhan chor' was onderdeel van de Phagwaviering in de Palmentuin. Het overwinningsfeest van het goede op het kwade werd op initiatief van Rani Entertainment traditioneel gevierd.

De deelnemende groepen werden goed aangevuurd. Hun aanhang zorgde voor sfeer tijdens dit 'symbolisch volksspel'. Grankreek Saramacca, Paramaribo-Commewijne combinatie en Palm Boys van Leiding 22 hebben gestreden voor de titel 'Makhan Chor' oftewel de 'zoete melkboter dief'.

Onderdirecteur Hariandi Todirijo van Cultuur, die minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling vertegenwoordigde, legde uit dat de samenwerking belangrijk is bij dit spel. "Deze hebben wij ook nodig bij de natievorming. Je moet goed op elkaar afgestemd zijn". De winst van de inheemse jongens noemde Hariandi "het bewijs van culturele integratie".

De winnaars gaan met de Sitarie Malhoe wisseltrofee en duizend SRD naar huis. Organisator Dinesh Malhoe kijkt tevreden terug op de herintroductie van 'Makhan Chor' Hij is van plan het record van India, dat op 11 meter staat, te verbreken.

Michelle van Kallen

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April