starnieuws

Wet aangenomen, Bouterse kan zichzelf amnestie geven

04 Apr 2012, 22:20
De wijziging van de amnestiewet van 1989, afgekondigd in 1992, is met 28 stemmen vóór en 12 tegen van Nieuw Front vanavond om 22:20 uur aangenomen. Het ligt nu aan president Desi Bouterse, die ook valt onder deze amnestie, het goedgekeurde ontwerp te verheffen tot wet. De BEP-fractie (coalitie) heeft niet meegedaan aan de stemming en verliet de zaal. Ook de fractie van Nieuw Suriname (coalitie) die fel tegen het wetsontwerp was, heeft niet tegen de wet gestemd, maar heeft zich onthouden van stemmen.

Van de coalitie hebben niet gestemd voor het wetsontwerp: Ronny Asabina en Rudolf Zeeman (BEP), Harish Monorath en Prem Lachman (Nieuw Suriname), Diana Pokie en Waldie Ajaiso (A Combinatie/BEP) en Marinus Bee, van A Combinatie is op dienstreis in Kampala, Uganda. Noreen Cheung van de NDP, die vanaf het begin overhoop lag met haar geweten, was niet in de zaal bij de stemming. Zij heeft geen woord gezegd gedurende drie dagen tijdens het debat. Van het Nieuw Front zijn afwezig Mahinder Rathipal en Arthur Tjin-A-Tsoi. Ook de DOE-fractieleider Carl Breeveld is afwezig.

Er is hoofdelijk gestemd omdat vijf leden dat hebben gevraagd, kon Assembleevoorzitter Jennifers Simons volgens het ordereglement hier niet onderuit, hoewel de fractieleider van de Mega Combinatie liever stemming had door handopsteking.

Het 8 december strafproces
Het wetsontwerp is verder gewijzigd. Amnestie wordt verleend aan degenen die in het tijdvak aanvangende op 1 april 1980 en eindigende op 20 augustus 1992:
Strafbare feiten hebben begaan en/of daarvan worden verdacht en/of zijn gedagvaard in het kader van verdediging van de Staat en/of omverwerping van het wettig gezag.
Er wordt amnestie verleend aan degenen die als verdachten zijn aangemerkt en als zodanig zijn gedagvaard in verband met feiten gepleegd op 7, 8 en 9 december 1982.
Het Nieuw Front was niet te spreken over de ingrijpende wijzigingen van het wetsontwerp aangebracht na de tweede ronde van debatten.

André Misiekaba, een van de indieners van de initiatiefwet, zei onomwonden dat president Bouterse niet veroordeeld mag worden. Hij gelooft niet in het 8 december strafproces dat hij betitelde als een "politiek proces, waarbij een politieke veroordeling zal komen". Daarom in het initiatief genomen om amnestie te geven. Daarna zal bij wet een waarheidscommissie worden ingesteld. De wet werd aangenomen na drie dagen debatteren. Het initiatief voor deze wet komt van Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, André Misiekaba, Melvin Bouva, Anton Paal en Rashied Doekhie. Het is de derde keer dat Bouterse amnestie zal krijgen voor strafbare feiten gepleegd in de jaren tachtig.

Advertentie